Zo ga je om met de stress van de huidige maatregelen
2020. Het was het jaar van veel restricties en verandering. En laten we eerlijk zijn: de situatie was best… uh.. vervelend. Ik schreef een artikel hoe je om kunt gaan met lastige tijden. Deze was zeer toepasselijk voor de lockdowns, maar kun je ook toepassen in het dagelijks leven.
Feit is: de situatie kun je op dít moment niet veranderen. Hoe je erop reageert wel. Maar hoe kun je goed voor jezelf zorgen als je stress ervaart en om hebt te gaan met deze grote veranderingen?
Sommige van onderstaande punten zijn erg voor de hand liggend, maar juist het simpele kan hel(p)end zijn…
1. Accepteer je gevoelens en laat ze er zijn
Eigenlijk heb je 2 opties. 'Accepteer ik dit moment?' of 'Wil ik dit moment niet?'. Probeer je je te verzetten tegen “negatieve gevoelens” zoals angst, frustratie en verdriet? Dat zorgt waarschijnlijk alleen maar voor meer boosheid en irritatie.
Als kind weet je vaak goed hoe je om moet gaan met emoties. Ben je verdrietig? Dan zet je het op een krijsen. Ben je boos? Dan mep je gewoon je broertje voor zijn hoofd of zet je het wederom op een krijsen. Ben je bang? Dan kruip je trillend van angst bij je vader op schoot.
Helaas leren we die vrije uiting van emotie vaak af in onze maatschappij, met als gevolg dat gevoelens opgekropt worden en er op een later moment uitkomen, buiten proportie voor dat moment.
Maar… hoe ga je dan om met die gevoelens?
Praat erover
Ben jij zo iemand die liever niet praat over je gevoelens? Jouw gevoelens zijn eigenlijk als een bal. Probeer die maar eens onder water te duwen. Hoe hard je ook duwt, vroeg of laat komt die bal een keer naar boven en raakt ‘ie je harder dan je wilt, recht voor je hoofd.
Als je jouw gevoelens kunt ventileren, zijn ze uit je systeem. Of je nou een vriend(in) opbelt, eerlijk aan je partner vertelt hoe je je voelt of (online) professionele hulp inschakelt… Zorg hierin goed voor jezelf.
Zet de energie om in beweging
Een emotie is eigenlijk energie in beweging: energy in motion.
Als je dus een golf van verdriet of woede door je heen voelt komen, is dat energie die je kunt waarnemen. Maar we leren niet op school hoe we goed om kunnen gaan met dat soort gevoelens.
Sporten is een prachtige vorm van overtollige energie kwijtraken. Van hardlopen, spinning, conditietraining, (kick)boksen, crossfit en circuittraining tot krachttraining… Allemaal sporten waarbij het soms heerlijk kan zijn om even een vies woord in de mond te nemen en stevig te vloeken.
Maar… ja. De sportscholen zijn grotendeels dicht. En nu? Wellicht kun je gaan wandelen of de zelfdiscipline aanboren om je hardloopschoenen aan te trekken en buiten sprintjes te gaan trekken, maar er is ook een andere manier.
Australische vader James Greenshields heeft een dochter met regelmatige woede-aanvallen. Om te zorgen dat ze de boosheid niet ongezond uit naar vriendinnetjes, leert hij haar hoe ze op een gezonde manier met die woede kan omgaan en ramt hij regelmatig een bokszak met haar in elkaar.
Mijn tante vertelde eens een mooi verhaal. Mijn nichtje werd op jonge leeftijd soms enorm hyperactief of gefrustreerd. Mijn tante stuurde haar dan naar buiten om een rondje rond het erf te gaan fietsen. Als mijn nichtje dan een rondje had gehad, vroeg mijn tante haar 'Is het over?', waarop het antwoord vaak een boze 'Nee!' was. Mijn tante stuurde haar dan weer op fietsen uit tot ze zoveel rondjes had gehad dat het antwoord uiteindelijk een 'Ja' werd.
Geef geluid aan je emoties
Met andere woorden: zucht eens heel hard of schreeuw. Nu wonen veel mensen in de stad, waar je misschien niet snel een luide oerkreet laat ontsnappen. De oplossing: schreeuw onder water en er is niemand die je hoort.🤫
Vul een (was)bak of bad met lauw water. Adem drie keer rustig in en uit naar je buik. Adem in, houd je adem in, stop je hoofd onder water en schreeuw uit volle borst. Je kunt natuurlijk ook gewoon uit volle borst schreeuwen, als je buitenaf woont of gewoon schijt hebt.
Zet muziek op en DANS
Zet muziek op en dance like nobody's watching. En al resulteert dat in een huilbui op de grond, that’s totally fine.
Get creative
Schrijf over hoe je je voelt, gooi een emmer verf leeg tegen een canvas doek, schrijf, teken, maak muziek… Whatever floats your boat.
2. Keer naar binnen
De herfst en winter zijn periodes die van oudsher altijd werden gebruikt om naar binnen te keren. De oogst was binnen, dus er was tijd om te reflecteren, veel te slapen en bij te komen van de activiteiten. Ging de zon onder? Dan werd het tijd om te slapen.
In onze westerse maatschappij zijn we gewend om altijd maar door te gaan. Echter missen we daarmee een mooie manier om tijdens de herfst en winter weer genoeg energie op te doen voor de lente en zomer.
“Een boom groeit immers ook niet het hele jaar door en heeft het ieder jaar opnieuw nodig om haar blaadjes los te laten.”
Dit jaar worden we eigenlijk gedwongen om naar binnen te keren. Veel vormen van afleiding die je buitenshuis kunt vinden, zijn nu niet bereikbaar. Dit kan dus een mooie uitnodiging zijn om naar binnen te keren.
Wat ik daarmee bedoel? Reflecteren, terugkijken op het jaar en de dingen die je hebt meegemaakt, schrijven over dromen en doelen die je hebt, mediteren, yoga doen, slapen, uitrusten, spullen opruimen en/of weggeven die niet langer bij je passen of gewoonweg helemaal niks doen. Zo laad je op voor het moment waarop weer meer mogelijk is.
3. Ga op tijd slapen
De kans is groot dat je ouders hier vroeger fel op waren: je had een bedtijd en daar werd je aan gehouden. Inmiddels hebben veel mensen last van slapeloosheid, mede door stress of teveel (scherm)activiteit gedurende de dag en avond, waardoor je lichaam niet de nodige seintjes krijgt om de hormonen aan te maken om in slaap te vallen.
Veel mensen slapen niet (diep) genoeg meer. En 8 tot 9 uur slaap, afhankelijk van het aantal uren slaap dat jij persoonlijk nodig hebt, is in de winter een grote luxe voor je lijf.
Gun jezelf de slaap die je nodig hebt en gebruik de avond echt om te unwinden. Doe een ontspannende activiteit als restorative of yin yoga, kijk een feelgood movie, lees een boek of doe een spelletje.
4. Mediteer
Mediteren is al een paar jaar hip. En niet voor niets. Mediteren helpt je om je gedachten op een rijtje te krijgen en te accepteren hoe dingen gaan. Veel dingen kun je niet veranderen, hoe je er naar kijkt en ermee omgaat wel.
Je kunt op Youtube, Spotify en iTunes uren en uren aan geleide meditaties vinden, maar je kunt ook de app Calm downloaden of even browsen door de Store op je telefoon voor meditatie-apps - genoeg te vinden. Download bijvoorbeeld de app Headspace, waar ze een mooie omschrijving geven over mediteren:
“Je gedachten zijn als auto’s. Er rijden elke dag enorm veel auto’s langs en de meesten van ons gaan achter elke auto aan. Er is ook een andere manier: je kunt langs de weg gaan zitten en elke auto voorbij zien rijden zonder er teveel aandacht aan te besteden. Dat scheelt een hoop energie en geeft rust.”
5. Wees lief voor jezelf
Deze spreekt voor zichzelf. In tijden als deze is het makkelijk om hard te zijn voor jezelf.
Wees lief voor jezelf,
en als dat nog niet lukt,
wees dan lief voor jezelf- tante Agaath
6. Voed jezelf
Het klinkt te simpel voor woorden, maar in de Chinese geneeskunst is goede voeding een van de belangrijkste tools om ziekten te genezen, je hele systeem meer in balans te brengen en beter in je vel te komen zitten - ook emotioneel.
Volgens de wijzen uit het oosten is goede voeding simpele voeding. Biologische groenten, fruit, noten, zaden en matig rundvlees, kip, eieren en vette vis. Zo min mogelijk suiker, alcohol en bewerkte voeding. We all know, maar om het ook daadwerkelijk te doen…
Goed, voedend en gezond eten kan in het begin best saai zijn als je switcht van een dieet van bewerkt voedsel, maar voeding is een van de grootste tools waarmee je zelf invloed kunt uitoefenen op je gesteldheid. Het vergt alleen zelfdiscipline om dat ook daadwerkelijk te doen.
7. Zorg voor vitamine D aanmaak
Vitamine D ondersteunt je hele lichaam en systeem en is onmisbaar bij veel processen in je lijf. Je lichaam neemt vitamine D op via je huid en je ogen (het licht gaat bij dichte ogen wel door je oogleden heen, maar niet door een UV-werende zonnebril).
In de herfst en winter is het in Nederland vaak moeilijk om genoeg vitamine D aan te maken door de weinige zonuren, dus is het slim om een goed vitamine D supplement in te nemen. Of ga naar buiten om te wandelen of eet je lunch buiten op als de zon even schijnt.
8. Pak oude hobby’s op
Staat die schildersezel nog ongebruikt op zolder? Ligt er een stapel ongelezen boeken op je nachtkastje waar je al tijden geen tijd voor hebt? Waarschijnlijk houd je de komende tijd meer tijd over voor (oude) hobby’s.
Ga eindelijk eens aan de nordic walking. Laat de hond van je buren uit. Begin met vogelspotten. Lees de boeken die je al zolang wil lezen. Begin met die cursus die digitaal al twee jaar ligt te verstoffen. Start weer met tekenen. … well, waarschijnlijk hoef ik je niet uit te leggen hoe hobby’s werken en komen er vanzelf ideeën op als je even brainstormt met jezelf.
9. Doe yoga
Ben je al aan de yoga begonnen? Misschien is ‘t te zweverig voor je, maar yoga is een uitstekende manier om meer balans te creëren - emotioneel en fysiek. Zeker nu je niet zo makkelijk meer kunt sporten, is het fijn om online een fijne yogales mee te kunnen pakken.
Net als bij meditatie let je vooral op je ademhaling. Het gaat er niet om of je de houdingen perfect uitvoert, het gaat erom dat je naar je lichaam luistert. Als je tijdens yoga aan buikademhaling doet en de oefeningen uitvoert, kun je veel spanning loslaten. Op een uitademing laat je alle spanning los. De oefeningen die je doet, kun je vrij gemakkelijk vinden via internet. Ik vind deze en deze site heel fijn. Hier staan gratis lessen op, ook introductievideo’s.
10. Doe een sociale cold turkey
Social media kunnen heel gezellig zijn om met elkaar te verbinden, maar kunnen ook ongemerkt veel van je tijd en energie slurpen. De winter is een perfecte tijd om een social media detox te doen. Zet al je notificaties uit, stop gewoon met het openen van de apps of gooi de apps van je telefoon af.
Ben je (lichtelijk) verslaafd? 🙋 Je kunt apps als Forest voor je telefoon of Selfcontrol voor je laptop downloaden. Bij Selfcontrol kun je bepaalde URL’s blokkeren totdat de timer afloopt. Als je eenmaal een tijdslimiet voor deze websites hebt ingesteld, kun je niet meer terug - ook als je je computer herstart of het programma verwijdert.
11. Heb seks
Misschien wel de leukste van allemaal, maar misschien is dit wel het allerlaatste waar je zin in hebt. Echter kan seks een hele mooie manier zijn om meer in balans te komen, een betere verbinding te creëren met jezelf, jouw lichaam en/of jouw partner.
Bij Vallei kun je een online cursus volgen en gratis e-books luisteren over zelfbeminning en hoe je dat meer energie, minder stress en een fijner leven brengt. Ook delen ze een aantal prachtige kijk- en luistertips over de liefde in deze blog.
Zoek (online) ondersteuning bij stress
Hoe gaat het met jou in deze periode? De komende tijd organiseer ik (online) evenementen die zijn toegespitst op jouw emotionele en fysieke gezondheid. Ook ben je altijd welkom voor (online) 1 op 1 sessies waarin ik coaching combineer met lichaamswerk + systemisch werk.
Foto’s door Amber & Wolf, op de 2 foto’s met emotie na, deze komen van Pinterest.