Reiki-sessie nu €45 ipv €85 tot 30 april 2019

Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Female eXtreme uit de Achterhoek wil naar Rio de Janeiro

Annette Duetz (22 jaar) was jaren geleden VWO-student van het Ludgercollege in Doetinchem. Nu is ze studente Technische Natuurkunde aan de TU. Jarenlang combineerde ze deze studie met topsport, maar nu traint Annette hard voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Ze wil meedoen in een nieuwe olympische zeilklasse: de 49er FX – ook wel de Female eXtreme. Hoe is het mogelijk dat Annette topsport en een van de moeilijkste studies van Nederland combineert?

Annette kreeg zeilen met de paplepel ingegoten. Ze groeide op in Zeddam, ver van het water. Hans Duetz en Marion Bultman, de ouders van Annette, leerden elkaar kennen door de voorliefde voor de sport. In 1997 kochten ze een vakantiehuisje in Friesland om vaker te kunnen zeilen; Annette was toen vier jaar oud. Het zeilen zit in de genen: Marion heeft in 1988 meegedaan aan de Olympische Spelen in Busan (Zuid-Korea), waar zij en haar teamgenoot de eerste vrouwelijke zeilende deelneemsters waren. Hans heeft het hele circuit meegemaakt toen hij zes jaar lang in de Olympische kernploeg zat, maar is uiteindelijk niet naar de Olympische Spelen geweest.

Kleine Annette Duetz

Annette leerde in eerste instantie zeilen in een kleine optimist, een beginnersboot voor zeilers. Toen ze dertien jaar was, werd het tijd voor het echte werk. Hans weet dat nog goed: “De kinderen vonden Friesland saai toen ze ouder werden. We hebben toen een tweemansboot gekocht, de 29er, de voorloper van de boot waar Annette nu in vaart.” Hans is een fervent zeiler, maar deze boot kende hij nog niet, de 29er werd pas in 1998 ontworpen. Hij schreef Annette en Carolien daarom in bij een trainer, zodat ze konden leren hoe ze in deze boot moesten varen.

Carolien: “Dat was een half jaar lang meer naast de boot zwemmen dan in de boot zitten.” Carolien Duetz bracht veel tijd door op het water met Annette, op een paar vierkante meter. Ze is behalve de zus van Annette, ook jarenlang haar teamgenoot geweest. “We zijn weinig in de Achterhoek geweest. Toen Annette veertien was zijn we begonnen met wedstrijdzeilen. Zeilen was onze hobby, we trainden van maart tot oktober.

We waren vrijwel elk weekend weg: naar trainingskampen in Nederland, maar we zagen ook Italië voor een WK, Spanje voor een EK en deden wedstrijden in Frankrijk.” Toen Carolien ging studeren, stopte ze met zeilen. Annette had echter de smaak te pakken. Haar coach koppelde haar aan Max Deckers; op haar achttiende wonnen ze samen een bronzen medaille bij de jeugdkampioenschappen in Kroatië.

Inmiddels maakt Annette deel uit van de Delta Lloyd Talentploeg van het Watersportverbond. Dat is niet voor niets: in de zomer wil ze mee doen aan de Olympische Spelen met teamgenoot Annemiek Bekkering. Team Bekkering/Duetz vaart in de 49er FX, ook wel de Female eXtreme, een nieuwe olympische zeilklasse. Daarvoor brengt Annette 200 dagen per jaar door in het buitenland. Ze ziet zeilend de Europese kusten van Portugal en Palma, maar ook de wateren van Argentinië en Miami.

“We zijn nu twee jaar bezig met de Olympische campagne. We willen de beste worden en zijn elke dag druk bezig om de medaille te kunnen winnen in Rio de Janeiro.” Annemiek vertelt: “In 2015 trainden we bijvoorbeeld in Mallorca, Duitsland, Brazilië en Denemarken en we spendeerden de zomer in Scheveningen.”

Drie jaar geleden koos Annette bewust voor deze nieuwe uitdaging. Annemiek vertelt dat Annette het vooral in het begin moeilijk vond om zoveel onderweg te zijn. “Ze zat nog tussen topsport en studie in.” Marion: “Wij hebben haar verboden om actief te zeilen in het eerste jaar van haar studie. In het eerste half jaar had ze al het eerste jaar van haar bachelor afgerond. Haar laatste twee jaar doet ze in vier jaar.” Dyan, de beste vriendin van, vertelt waarom: “Ze richt zich de laatste twee jaar meer op het zeilen; ze voelt zich nu meer een topsporter dan een student.”

Een carrière als topsporter vergt veel energie. Annemiek vertelt hoe een week er doorgaans uit ziet: “In het buitenland begint de dag om acht uur en hebben we zeilsessies van tien tot twee. ’s Middags hebben we vaak evaluaties, nog een zeilsessie of we duiken de sportschool in en om acht uur ’s avonds zijn we pas klaar. Tussendoor werken we veel aan de boot: optuigen, aftuigen en onderhoud.” Rick Peacock (29) is de Britse coach van Annette en Annemiek, voorheen maakte hij deel uit van het Britse olympische team.

Hij stelt een programma en training samen waardoor het damesteam zoveel mogelijk kan leren. “Het programma beslaat verschillende aspecten: fitness, een goed lichaamsgewicht, conditie en de motivatie om hard te trainen. Ze moet met druk om kunnen gaan zodat ze kan presteren als het nodig is, veel verschillende observaties doen en keuzes maken. Ook is er de technische kant van de boot; ze moeten een boot varen die ze nog niet eerder voeren.”

Wie het schema van Annette zou zien, zou bijna vergeten dat ze ook nog student is. Ook al is de weg naar de Olympische Spelen nu een prioriteit, Annette wil graag haar bachelor halen. Guus, een studievriend van de TU, geeft aan dat Annette vaak drie weken in het buitenland is en maar één week in Nederland. “Ze volgt vrijwel geen colleges meer, de blokken duren tien weken en zolang is ze niet in Delft. Daar moet ze veel regelingen voor treffen; ze heeft contact met docenten en maakt tentamens op andere momenten of doet vervangende opdrachten.” Dat vergt veel tijd en discipline. Annemiek beaamt dit: “Ze neemt vaak haar boeken mee naar het buitenland. Als er geen wind is, gaat ze studeren.”

“Annette heeft een normaal leven echt nodig,” benadrukt Carolien, “anders wordt ze gek. Ze probeert toch een normaal studentenleven te hebben, al is het niet het studentenleven dat veel mensen kennen.” Marion vertelt hoe het eruit ziet als Annette een week thuis is: “Ze propt alles in die korte tijd: vrienden zien, sporten, naar het watersportverbond, haar studie regelen, logistieke zaken, meetings en evaluaties.”

Dyan heeft bewondering voor haar discipline: “Annette is de nuchterheid zelve en zal nooit klagen dat ze het druk heeft. Toch gaat sporten altijd door: klimmen, hardlopen, krachttraining. Wel is ze altijd overal voor in: slap ouwehoeren, koffie drinken, uitgaan, wijn drinken en cafés induiken. Ze maakt zoveel mee en reist de hele wereld over, toch waardeert ze juist de normale dingen.Willemijn Pols, de huisgenoot van Annette, bevestigt dit.

“Annet is niet het zeilmeisje die alleen maar over zeilen praat. Ze is er veel mee bezig, maar als je er niet naar vraagt, heb je ook geen idee hoe het gaat.”

“Annette blijft realistisch. Ze vindt het een bijzonder bestaan, maar ze vindt het niet het enige op de wereld. We maken een hoop leuke dingen mee, winnen prijzen en zien mooie plekken op de wereld, maar het zijn intensieve periodes.” Annemiek weet dit maar al te goed. “Ook op het water blijft Annette rustig. Ze raakt niet snel van slag door een spannende situatie op het water. Daardoor zal ze nooit boos worden, maar zegt juist: ‘Kom op, er zijn nog kansen, we gaan door.’ We moeten elke dag presteren, ze kan niet even relaxen. Toch zou Annette nooit opgeven, behalve als ze aan het zuurstof moet of haar benen heeft gebroken.” Carolien beaamt dit: “Mijn zus is kritisch naar zichzelf toe en geeft alles. Dat vindt ze ook zo leuk in het zeilen, er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden: fysiek en mentaal”.

Rick geeft aan dat Annette zich onderscheidt van andere mensen: “Annette is enorm intelligent en heeft een grote passie om zich te ontwikkelen, waardoor ze dingen snel oppikt. Ze kan dingen op rationele wijze bekijken door de achtergrond die ze heeft – een hele logische wetenschappelijke opleiding.”

Marion vertelt dat Annette altijd al een analytische denker is geweest. “Toen ze een jaar of drie was ging ze in de draaimolen in Frankrijk, met van die paardjes. Alle kinderen zaten netjes rechtop, maar ons kind zat ondersteboven om daarna haarfijn uit te leggen waarom ze heen en weer ging.” Hans bevestigt dit. “Ze was veel met haar koppie bezig, altijd aan het denken. Naast school bewoog ze veel om lichaam en geest in balans te brengen: ballet, tennis, schaatsen. Ook volleybalde ze op hoog niveau en speelde ze klarinet, ze heeft altijd veel energie gehad.” Marion verwacht dat zeilen niet de levensvervulling van Annette zal zijn. “Dan gebruikt ze te weinig haar hersens en Annette heeft uitdaging en prikkeling nodig.”

In april wordt besloten of team Bekkering/Duetz bij de Olympische Spelen mag zijn. Het andere Nederlandse team heeft de Nationale selectie gewonnen, echter hebben zij de NOC*NSF limiet niet gehaald (twee keer bij een internationaal evenement in de top 8 beste landen van de wereld horen). Bekkering/Duetz heeft dit al zes keer voor elkaar gekregen. Annemiek is positief: “De kans op Rio wordt steeds groter.” Rick Peacock benadrukt echter dat er geen controle meer is over toegang tot de Olympische Spelen, maar ziet de toekomst rooskleurig in. “Ik denk dat er een grote kans is dat Annette een medaille wint als ze naar Rio de Janeiro mag.”

“Annette zou nooit opgeven, behalve als ze aan het zuurstof moet of haar benen heeft gebroken”.

P.S. leuk om te melden: Annette is inderdaad naar de Olympische Spelen gegaan.

Foto door Patrick van Gemert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Charlotte, waarom ben je in godesnaam een crowdfunding begonnen?
💸
Misschien vraag je je dat, geheel terecht, af. Ik heb het mezelf ook afgevraagd. En het hele proces is precies dat - een procés, man. Ik kom mezelf tegen met de ‘wat als’ gedachten: ‘niemand me helpt’, ‘mensen vinden dat ik schooi’, ‘mensen denken dat ik zelf niet hard genoeg werk’.
💸
Maar toch koos ik hier met volle overtuiging voor. Tot 2 jaar geleden had ik altijd genoeg geld, tot het moment dat ik in februari 2017 afstudeerde. Sindsdien heb ik een haat-liefde verhouding met geld. Ik heb meer banen gehad dan 2 handen kunnen tellen en ik heb diep respect voor mensen die fulltime kunnen werken, maar ik word er diep en diep ongelukkig van.
💸
Vorig jaar was ik een half jaar compleet uit de roulatie en waadde ik dwars door de modder. Middenin de pijn en klotezooi vond ik ook wat ik wilde doen met mijn leven. Reiki. Yoga. Mensen helpen die zich net zo machteloos voelen als ikzelf deed door ze tools te geven hoe ze wél het vertrouwen - in zichzelf en het leven - kunnen voelen.
💸
Ik wijd iedere dag aan dit pad. Ik combineer het opzetten van mijn praktijk met een parttime baan in loondienst en freelance copywriting. Ik maak lange dagen, maar al mijn geld gaat direct naar mijn vaste lasten en nog hou ik aan het eind van mijn geld een stuk maand over.
💸
Dus besloot ik om open en eerlijk te zijn over wat er speelt, ook omdat ik weet dat er meer mensen met mij zijn die herkennen hoe ik me heb gevoeld. Mijn verlangen en wens om dit werk te doen zijn groter dan mijn ongemak. Ik loop tegen mezelf aan, ik leer hier heel veel van en ik ben vooral geraakt door hóé veel mensen bereid zijn om te helpen.
💸
Dus, waarom ik een crowdfunding ben gestart? Because i wanted to get out of my own way.
  • Vaak wil ik verder zijn dan ik ben. Als 6-jarige wilde ik 12 jaar oud zijn, op mijn 16e wilde ik studeren in het mooie Amsterdam en toen ik studeerde wilde ik vooral gewoon leuk werk. Altijd had ik haast om vooruit te gaan.
🌬
En verrek, laat ik dat nou weer tegenkomen. Het liefst zou ik nu een praktijkruimte aan huis willen, méér kennis hebben van de Chinese geneeskunde, stoppen met bijbaantjes, mijn onderneming op de baan hebben en volledig kunnen leven van wat ik het allerliefste doe.
🌬
Maar net als vroeger, kan ik de tijd niet vooruitspoelen. Ik kan mezelf niet dwingen sneller te gaan. Ik kan de tijd en het léven niet dwingen sneller te gaan, net zoals ik een bloem niet kan dwingen om sneller te bloeien. Dus probeer ik te accepteren waar ik ben, o.a. door even terug te blikken.
🌬
Nog maar een jaar geleden woonde ik in Scheveningen, was ik net een week gestopt met mijn werk als copywriter in Tilburg en had ik besloten om weer bij mijn ouders in de Achterhoek te gaan wonen. Het was het begin van een, laten we zeggen, enerverende tijd.
🌬
Nu, een jaar later, woon ik weer in Utrecht, ben ik omgeschoold tot Reiki Practitioner, behandel ik 1-2 keer per week iemand, heb ik een gedeelde kantoor- en praktijkruimte en stap ik over 3 weken het vliegtuig in om een yoga teacher training te doen in Koh Phangan.
🌬
Ik mag dan niet op mijn plek van bestemming zijn, maar misschien is dat maar goed ook. Dan zou het leven ook maar saai worden.
Is dit herkenbaar voor jou? En waar was jij een jaar geleden in vergelijking tot nu?
#deleven #morganharpernichols #life #acceptance #surrender #spiritualgrowth #blooming #reikipractitioner #realtalk #notetoself
  • Wanneer heb jij voor het laatst gevoeld? Maar dan echt? Je telefoon aan de kant gelegd, jezelf zacht neergelegd of gewoon alleen maar zitten zitten. Gevoelens niet weggestopt met eten, scrollen, Netflix, alcohol, drugs, druk zijn, sigaretten of enig andere afleiding.
🌗
Wanneer heb je voor het laatst: je schaamte uit de krochten van je buik uitgenodigd en de tranen uit je tenen omhoog laten trekken? Jezelf omarmd terwijl het verdriet door je keel heen giert en je snikt als een vierjarig kind? De rouw om voorbije momenten en gemis van mensen toegelaten en stil voor je uit gestaard?
🌘
“There's a crack in everything, that's how the light gets in". We zijn allemaal mens. We hebben allemaal gevoelens, emoties, gedachten. We hoeven ons niet te laten leiden door die gevoelens, emoties en gedachten, maar ze zijn wel richtingaanwijzers. Ze helpen ons, tonen ons wat wel en niet bij ons past, of waar we nog naar mogen kijken, of waar we nog wat te leren hebben.
🌑
Gisteren was een dag waarop ik schaamte in volle glorie ontmoette. Verdriet, angst en boosheid ken ik steeds beter en kan ik makkelijker toelaten en herkennen. Maar schaamte... dat is een ander verhaal. Terwijl ik het gevoel onwennig toeliet, bleef iemand rustig bij me en rustte haar hand op mijn rug.
🌒
Soms is dat genoeg. Even aanwezig zijn en ruimte geven aan wat er is.
🌓
#notetoself #selfcare #selflove #space #rest #hsp #empath #life #lessons #emotions #haptonomie #reiki #reikipractitioner #spirituality #personalgrowth #holdingspace #givingspace #makingspace #modernsociety #holistic #mentalhealth #life
  • Er zijn werkelijk waar een heleboel mensen op deze wereld die je het allerbeste gunnen. I fucking promise. Het bewijs? Ik heb in 6 dagen tijd €508 opgehaald voor mijn yoga teacher training middels crowdfunding.
🐅
Een jaar geleden had ik het nooit aangedurfd om zo publiekelijk mezelf en mijn missie te gaan lopen verkondigen. Marketing doen voor mezelf: what am i thinking? Maar ik wil niks liever dan meer leren over mijn lijf en uiteindelijk de voordelen van yoga delen met andere mensen.
🐅
Ik wil niks liever dan van betekenis zijn voor andere mensen. En daarbij heb ik nu even wat hulp nodig, en daarvoor heb ik me “kwetsbaar” op te stellen. Jarenlang zocht ik naar de standaard manieren om het mogelijk te maken, but it didn’t work. Tijd dus om het over een andere boeg te gooien.
🐅
Dit hele proces daagt me uit om anders te kijken en creatief te zijn. Om te denken: “hóé kan ik het geld bij elkaar krijgen?”, “hoe kan ik nú iets voor iemand betekenen?” en “hoe kan ik dit mogelijk maken?”.
🐅
Het daagt me uit. Liet me oplopen tegen mijn eigen beperkende angsten, grenzen en gedachten. Maar brengt me ook zoveel: nieuwe inzichten, een warm hart door alle hulp en een geloof in mogelijkheden. Want ja heb je, nee kun je krijgen.
🐅
Foto door @jasmijnlabadie 🥰
#brenebrown #crowdfunding #thankful #mondaymotivation #money #abundance #yogateacher #yogateachertraining #sammakaruna #creativity #reiki #spirituality #entrepeneur #vulnerability #lightisthenewblack #risesisterrise #utrecht #loveplease #tips #business #bodywork #yoga #reikipractitioner
  • And again, and again, and again, and again. Volgens mij is het hele leven een soort trial and error. Onderzoeken waar je nieuwsgierig naar bent, met gestrekte benen erin, vallen, opkrabbelen met de hulp van vrienden (of je kat, of je coach, of je spirit guides) en weer opnieuw gaan.
🐆
Opnieuw je naakte hart op een dienblad aanbieden en de moed vatten om opnieuw te proberen. Dat nieuwe product aanbieden, die nieuwe baan starten, dat nieuwe huis aannemen, dat vliegticket boeken, je stem laten klinken, die website maken, die post schrijven of misschien zelfs uit bed stappen en een nieuwe dag beginnen en vertellen hoe je je voelt.
🐆
De quote van Steve jobs past daar mooi bij: “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever.”
🐆
We kunnen wel van alles plannen in het leven, maar er is ons nooit een morgen beloofd. Deze dag kan zomaar ineens je laatste zijn. Het leven is breekbaar en een geweldig cadeau.
🐆
Dus laten we ervan genieten. Ook als we niet weten wat de volgende stap is, als we niet weten wie we willen zijn, als we niet weten hoe we ergens gaan belanden. We zijn er nu en misschien is vertrouwen wel de sleutel. De eerste stap is altijd: try. And again, and again, and again. En dan, over een paar jaar, kijk je terug en denk je bij jezelf: god, dáár was het voor bedoeld.
🐆
#entrepeneur #life #lifelessons #spirituality #growth #personaldevelopment #stevejobs #words #stilzeggend #business #healing
  • Ik hou van 'pay it forward'. Ik heb dan misschien even geen miljoenen euro's beschikbaar, maar wel mijn liefde en de dingen waar ik goed in ben.
•
De mogelijkheid om yogalessen te geven komt al dichterbij... In 1 dag is nu 120 euro in totaal gedoneerd! Ik ben jullie super dankbaar. 120 van de 2000 is toch al meer dan 1/20! Alle kleine beetjes helpen en ik mag van alle donaties gebruik maken, ook als ik het doel niet haal.
•
Daarom bied ik nu reiki sessies aan voor €45. Als je al een tijd nieuwsgierig bent, is dit een mooi moment om wat tijd voor jezelf te boeken! Reiki is een Japanse geneeskunst waarbij je de heling en ontspanning van je lijf bevordert met behulp van handoplegging. Normaliter kost een sessie €85.
•
Daarnaast heb ik ook een aantal andere dingen in de aanbieding: van gedichten tot yogalessen :-) Alle hulp is welkom!
•
Link in bio ❤️
•
#crowdfunding #sharingiscaring #reachingout #support #community #yoga #yogateachertraining #reiki #healing #reikipractitioner #utrecht #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #moneymindset #payitforward #creativity #spirituality #love

Instagram @ charlotte_derksen